Institucions de l'Administració Central de l'Estat i de la Unió Europea
Algunes Institucions significatives que haurien de tenir una especial sensibilitat envers totes les llengües de l'Estat, com el Congreso de los Diputados, han incorporat l'anglès abans que el català o altres llengües de l'Estat. Tenen versió en català i altres llengües de l'Estat, Red.es, Portal Ciutadans - 060, El Senado de España, Ministerio de Industria, Turismo y Comercio, Ministerio de Administraciones Públicas, Ministerio de Hacienda, Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, Fòrum Debate Europe (de debat europeu) de la Comissió Europea, Representació de la Comissió Europea a Barcelona i el B.O.E. - Boletín Oficial del Estado.
Les webs del Senado de España, Defensor del Pueblo, Ministerio de Medio Ambiente, Agencia Tributaria, INTA - Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial Esteban Terradas, CIS - Centro de Investigaciones Sociológicas, Loterias y Apuestas del Estado i de la Seguridad Social, que tenen versió en català, ofereixen a més d'aquesta una altra versió en valencià, com si es tractés de dues llengües distintes, amb la qual cosa cooperen a la fragmentació del nostre idioma tot difonent, amb el seu mal exemple, aquesta idea falsa.
Les principals webs de la Unió Europea (Unió Europea, Parlament Europeu i Consell de la Unió Europea), que tenen versió en 20 llengües, no tenen versió en català.
Recordem l'Article 3 3. del Títol prelimirar de la Constitució espanyola de 1978, que diu: "La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d'Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d'especial respecte i protecció". Aquest article hauria de ser d'aplicació en el cas de les webs de les institucions de l'administració pública estatal, que haurien de tenir versions en totes les llengües de l'Estat.
Joan Soler i Martí membre de l'equip de Coordinadors de WICCAC wiccac.cat i Webmàster de Kontrol Web kontrolweb.cat
(*) del país o amb una forta implantació/vinculació
(**) A causa del ressò que ha tingut aquest treball, WICCAC seguirà treballant en aquesta línia i anirà actualitzant i completant la informació, la qual es farà pública periòdicament com una mena de baròmetre de l'ús del català a Internet.